top of page

Slijten mijn banden sneller met een elektrische auto?

‘Meer banden verbruiken’, wat betekent dat nu in godsnaam? En waarom zou een elektrische auto méér banden verbruiken dan een andere?


Er is in ieder geval een grond van waarheid te vinden in de bovenstaande bewering. Maar hoe komt dat nu? Wel bandenslijtage is een combinatie van heel wat factoren

  • Gewicht van de auto, want meer gewicht betekent meer wrijving, en meer wrijving betekent meer slijtage

  • Rijstijl. Graag snel optrekken en de limieten opzoeken in de bochten? Leuk, maar niet voor je banden.

  • De ondergrond speelt ook een rol, want fluisterasfalt en betonwegen zijn niet even vriendelijk voor je banden

  • Vermogen van de auto: hoe harder je auto gaat, hoe harder het met je banden bergaf gaat


En het is vooral bij die éérste en laatste factor dat bij elektrische wagens het bandje (?) knelt. Ten eerste weegt en elektrische auto gewoon meer dan een gelijkaardige auto met een brandstofmotor, omdat een batterij nu eenmaal niet vederlicht is.


Daarbij komt dat één van de voordelen van een elektrische wagen, namelijk het grote vermogen dat een elektromotor meteen levert, ook nadelen heeft voor het bandenverbruik. Het zal je wel al opgevallen zijn dat een elektrische auto met gemak de conventionele auto’s achter zich laat aan de verkeerslichten? Wel, dat komt omdat elektromotoren véél efficiënter hun vermogen kunnen gaan overbrengen bij lage toeren. Maar dat vergt ook wel meer van je banden, die dus sneller gaan afslijten.



autoband
Yep, zo ziet een autoband er dus uit...


Tot 30% sneller slijtage, volgens de experts


Volgens Goodyear, één van ’s werelds grootste bandenproducenten, kan een elektrische auto 30% sneller een nieuw setje rubber nodig hebben dan een gelijkaardige traditionele auto. Kortom, hou er dus rekening mee dat je wel eens een jaartje sneller nieuwe banden zult nodig hebben als je een elektrische auto koopt dan je zou gewend zijn. Al zijn de bandenproducenten wel in snel-tempo nieuwe banden aan het ontwikkelen die beter geschikt zouden moeten zijn voor elektrische auto’s!

Comments


bottom of page