Wat is de invloed van elektrisch rijden op mijn belastingen?
Weinig is zo Belgisch als onze collectieve drang om zo weinig mogelijk belastingen te betalen, een nationale hobby, als het ware. En één manier om minder belastingen te betalen, is over te schakelen op elektrisch of hybride rijden. En wat onze belastingen extra leuk maakt, is dat ze om de haverklap veranderen, we maakten dan ook een blogpost waar we alles makkelijk up-to-date kunnen houden voor jou. Maar we zetten hier in ieder geval al de grote lijnen uit.
Er zijn twee soorten belasting verbonden aan je wagen
Want één is uiteraard niet voldoende. En terwijl belastingen op regionaal niveau worden geregeld (verschillende voor Vlaanderen, Brussel en Wallonië), zitten ze structureel wel gelijkaardig in elkaar. Concreet zijn er twee componenten:
-
De BIV of 'belasting op inverkeerstelling': dit is de belasting die je éénmalig betaalt als je een wagen inschrijft. Of dat nu de eerste keer is, of een tweedehandswagen, maakt niet uit. Een wagen opnieuw inschrijving wordt belast. Voor elektrische wagens is die tot nader order €0 (handig) en voor hybrides is die afhankelijk van de gecombineerde uitstoot. Vaak een pak lager dan de traditionele wagens, maar niet 'NUL'.
-
De tweede component is de wegenbelasting. Dat is de jaarlijkse taks die je betaalt om gebruik te 'mogen' maken van ons geweldig onderhouden (kuch, kuch) wegennetwerk. Ook deze is afhankelijk van de uitstoot en het verbruik van je wagen. Waar de wegenbelasting voor een normale gezinswagen een paar honder euro bedraagt, is die momenteel voor elektrische wagens opnieuw €0, wat opnieuw niet het geval is voor hybride wagens.