top of page

Alles over het opladen van je elektrische wagen

Als je elektrisch rijdt, moet je natuurlijk ook je elektrische auto of plug-in hyride gaan opladen. En op zich is dat niet anders dan je telefoon opladen: een stekker in het stopcontact, en wachten. Nu is een batterij van een aantal tientallen KWH (kilowattuur) natuurlijk een stuk groter dan de batterij in je smartphone, en een 'gewoon' stopcontact zou wel eens te lang kunnen duren. Gelukkig zijn er systemen om sneller op te laden!

We maakten een aparte post waar alle info over laadtypes en aanbieders up-to-date is. Die vind je hier. Maar we leggen je hier al vast graag de belangrijkste principes uit. 

Gewoon laden​

Typisch maken we het onderscheid tussen 'gewoon' laden en snelladen. Terwijl de term 'snelladen' gebruikt wordt voor het onderweg snel opladen aan hoge voltages, wordt 'gewoon' opladen gebruikt om aan te duiden wanneer je je elektrische wagen of hybride oplaadt bij je thuis, of op het werk, of op een parkeerplaats aan een lager voltage. Bij het gewoon laden wordt aan een vermogen van tussen de 3 en 15 KW bijgetankt, waardoor je ieder uur een 20 tot 50 kilometer rijbereik aan je batterij toevoegt. Ideaal dus als je je wagen thuis oplaadt 's nachts, dan ben je de volgende morgen weer volledig klaar om de baan op te gaan.

elektrisch laden oplaadpunt.jpg

Gewoon laden is niet gewoon laden aan het stopcontact

De term 'gewoon laden' zorgt er misschien voor dat je denkt dat je dit aan een gewoon stopcontact kunt. Dat is echter fout gedacht, sorry. Om je wagen op een aantal uur vol te 'tanken' moet je toch gebruik maken van een wallpoint of laadpaal die hogere vermogens en voltages kan leveren. Wat je dat kost? Afhankelijk van je model en de installatie, een paar honderd tot paar duizend euro. 

elektrisch laden.jpg

Snelladen, snellerladen, snelstladen...

Dat je auto volledig opgeladen is in een paar uur tijd, is natuurlijk in de meeste gevallen voldoende. Maar soms wil je verder. En we kunnen ons minder activiteiten inbeelden die onaangenamer zijn dan 6 uur pauzeren op een Franse snelwegparking. Gelukkig zijn er ook snelladers, die laden met een hoog vermogen van vaak boven de 150 KW, je wagen in een mum van tijd op. In een goed halfuur kun je vaak je batterij tot 80% gaan opladen. Als je een elektrische wagen koopt, is het belangrijk om te kijken wat de 'snellaadsnelheid' tot 80% is. Waarom trouwens kijken naar 80%? Wel, omdat een batterij niet gelijkmatig oplaadt. De eerste 80% laden snel op, maar daarna vertraagt het opladen. Bij het snelladen zal je dus nooit wachten tot je wagen helemaal opgeladen is. 

Over welk onderdeel van je elektrische of hybride wagen opladen wil je meer leren?

bottom of page