top of page

Alles wat je moet weten over je elektrische auto opladen!

Updated: Jan 30, 2021

Of je nu je hybride, je plug-in hybride of je volledig elektrische wagen van stal wil halen, opgeladen moet hij natuurlijk altijd zijn. En om een elektrische of hybride wagen op te laden heb je – raar maar waar – een oplader nodig.


En nee, één van de 35 oplaadkabeltjes die je ondertussen in je onderste schuif verzamelde zijn niet voldoende. Wat hier dus volgt is een uiteenzettingen over spanningen, vermogens, types en fases… We probeerden het voldoende simpel te maken zodat je geen cursus elektromechanica hoeft op te diepen.


Waar moet je rekening mee houden bij het elektrisch laden?


Om uit te dokteren hoe snel je elektrische of hybride wagen kan opladen, welk soort lader je nodig hebt en wat je laadsnelheid zal zijn, moet je een aantal dingen weten:

  • De ‘Fase’ die je elektriciteitsnetwerk kan aanleveren (één-fasig of drie-fasig)

  • De ‘Capaciteit’ die je oplaadpaal of wallbox heeft

  • Welk ‘Type’ oplader je wagen nodig heeft én welke ‘Capaciteit’ die heeft

Voor de duidelijkheid, we praten hier enkel over het opladen bij je thuis of op het werk (niet aan snelladers) waarbij je gebruik maakt van een echte laadpaal of wallbox. Technisch gezien kun je ook elektrische wagens vinden die je in een normaal stopcontact kunt opladen, maar dat gaat wel héél traag.



De elektrische Mazda MX30
De Mazda MX30 kan enkel 1 fasig opladen


Elektrisch rijden is er om te blijven, maar opladen is maar een ‘fase’


Iedereen gaat in zijn leven wel eens door een ‘fase’. Elektrisch laden kan echter in één of in drie fasen. Maar wat wil dat zeggen: ‘fasen’. Wel, dat is behoorlijk technisch: de elektriciteit die in je huis door de leidingen loopt is wisselstroom (alternating current). Je zou misschien denken dat die stroom bij wijze van spreken als één golf door alle leidingen loopt. Maar dat is niet helemaal zo: wisselstroom loopt eigenlijk constant als drie licht vertraagde golven door hoogspanningsleidingen, drie ‘fasen’ genaamd. In je huis gebruik je normaal maar één fase. Grote verbruikers zoals industriële gebouwen kunnen wel van de drie fasen gebruik maken om méér stroom en vermogen uit het netwerk te kunnen halen. Voor jouw huis is dat normaal niet nodig, als je tenminste geen illegale plantages in je kelder hebt staan. Drie-fasige stroom kán echter wel ook in je huis geïnstalleerd worden, vaak mits een kleine investering. In ieder geval, een elektriciteitsnetwerk én laadpaal met een drie-fasig systeem kan meer stroom leveren dan een één-fasig systeem.

De ‘fase’ van het elektrische netwerk in je huis is dus het éérste element van je oplaadsituatie: welke fase, en dus hoeveelheid stroom en welk vermogen, heeft mijn elektriciteitssysteem in de aanbieding. Op naar element 2, we zijn goed bezig!


Je wallbox of oplaadpaal bepaalt hoeveel stroom je naar je wagen stuurt


Element 2: wat is je oplaadinfrastructuur. Vandaag de dag komen opladers, laadpalen en wallboxen in alle vormen en maten met een prijs die ergens tussen de paar honderd en paar duizend euro ligt. Je laadpaal of wallbox bepaalt hoe je de elektrische stroom die uit je elektrisch netwerk komt naar je hybride of elektrische auto kan doorsturen. Je oplaadpaal of wallbox kan dus één- of drie-fasig zijn, met een bepaalde stroomdichtheid (uigedrukt in Ampère) en een bepaald vermogen (uitgedrukt in kiloWatt of kW). Het vermogen en de stroomdichtheid van je oplaadpaal of wallbox gaan mee bepalen hoe snel je elektrische wagen gaat laden. Typische parameters van een wallbox of oplaadpaal zijn de volgende:

  • 1 fasig, 16 Ampère, 3.6 kW

  • 3 fasig, 16 Ampère, 11 kW

  • 3 fasig, 32 Ampère, 22 kW

Hoe hoger de Ampère en de kW, hoe sneller je wagen in principe kan opladen. Maar hoe snel die efféctief oplaadt, hangt af van component 3: de oplader en oplaadcapaciteit van je wagen zelf.



Een elektrische laadpaal van Wallbox
Wallbox oplader (bron: Wallbox)


De capaciteit van je oplader in je wagen is ook een belangrijke schakel


Ok, er komt dus stroom uit het elektriciteitsnetwerk van je huis, die dan door je oplaadpaal wordt omgezet naar stroom die naar je wagen kan, met een bepaalde Ampère en kW. Dat wil nog niet zeggen dat je auto ook overweg kan met zoveel stroom. Iedere elektrische wagen heeft ook een eigen oplaadcapaciteit. Allemaal leuk dat je een oplaadpaal hebt met een vermogen van 22 kW, maar als je auto maar kan opladen aan een vermogen van 11 kW, dan zal je auto ook maar opladen aan 11 kW… De zwakste schakel, weet je wel. De derde component die dus van belang is: de oplaadcapaciteit van je elektrische wagen. Ook de oplaadcapaciteit van je wagen wordt bepaald door een combinatie van:

  • Fase

  • Stroomdichtheid (uitgedrukt in Ampère)

  • Vermogen (uigedrukt in kW)

De lijst hieronder is niet volledig, maar we willen je een aantal combinaties of voorbeelden meegeven van de oplaadcapaciteit van populaire elektrische wagens, zodat je goed snapt over wat we bezig zijn:

  • Audi E-tron : 3-fasig, 16 A, 11 kW

  • Hyundai Kona: 3-fasig, 16 A, 11 kW

  • Mazda MX-30: 1-fasig, 28 A, 7 kW

De Audi en de Hyundai KUNNEN dus sneller opladen dan de Mazda, omdat ze meerfasig kunnen opladen aan een hoger vermogen. Maar opnieuw: als de oplaadpaal of het elektriciteitsnetwerk in je huis daar niet op voorzien zijn, dan bepaalt de zwakste schakel in je systeem hoe snel je Audi of Hyundai effectief zullen opladen. Heel belangrijk dus om te zorgen dat alle componenten goed op elkaar afgesteld zijn!


Het type oplader


Wat we hierboven beschreven gaat allemaal over de capaciteit van je oplaadsysteem, maar de infrastructuur zelf is natuurlijk ook belangrijk. Om het heel grafisch uit te drukken: welke kop zit er op je stekker. We kunnen je gelukkig meegeven dat dit allemaal toch een beetje gestroomlijnd (excuses…) is. Er zijn momenteel twee types die gebruikt worden.



Type 2 elektrische oplader
Type 2 elektrische oplader

  • Type 1, of de vijfpolige oplader, wordt niet meer gebruikt voor nieuwe wagens, en zul je enkel moeten gebruiken als je een oudere elektrische wagen koopt

  • Type 2, of de zevenpolige oplader, is het nieuwe type oplader voor alle elektrische of hybride wagens in de EU. Het type 2 kan gebruikt worden voor één-fasige tot drie-fasige systemen, en vermogen van 0 tot tientallen kW.

Zo, hopelijk is het je allemaal wat duidelijker. Nog vragen? Surf gerust verder rond op Kilowat, we helpen je graag een antwoord vinden op al je vragen.

Comentarios


bottom of page